Mekanik Tesisat Çeşitleri?

Mekanik Tesisat Alanları

Mekanik Tesisat Nedir?

 

1- Isıtma Tesisatı

Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

 

2- Sıhhi Tesisat

Sıhhi tesisat, yapı için gerekli olan suyun temini, depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, pis suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu tahliyesi ve yangın söndürme konularını içerir.

 

3- Yangın Tesisatı

Yangından korunma sistemleri; olası yangın anında insan sağlığına ve eşyalara zarar gelmeden yangını söndürmek amacıyla yapılan tesisat ve sistemlerdir. Binalarda yangın tesisatı: söndürme sistemleri, duman tahliye sistemleri ve basınçlandırma sistemlerinden oluşmaktadır.

 

4- Klima Tesisatı

Soğutma, bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, onu çevreleyen ortamın sıcaklığının altına indirmek ve orada muhafaza etmek üzere ısısının alınması işlemine denir. Soğutulmuş akışkanın borular vasıtasıyla nihai soğutucu cihazlara ulaştırmak yoluyla klima tesisat işlemi yapılır. Merkezi ve lokal olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

 

5- Havalandırma Tesisatı

Havalandırma, kapalı bir alana doğal ya da mekanik yolla temiz hava akımı sağlanmasıdır. İçeri temiz hava girerken, buna eşdeğer hacimde, zararlı gazlarla, kokularla, tozlar­la kirlenmiş ve ısınmış hava dışarı atılır.Mekanik yolla havalandırma, kapalı böl­melere temiz hava emen ya da kirli havayı dışarı atan fanlarla yapılır. Isı ve rüzgâr gibi etkilere bağlı olmayan mekanik havalandır­ma, kolayca denetlenebilir, bu nedenle de belirli bir hızda hava değişiminin zorunlu olduğu yerlerde yaygın olarak kullanılır. Kapalı hacimlerdeki oksijen oranının doğal koşullarda olması gereken seviyede tutulmasını sağlamanın en kolay yolu havalandırma yapılmasıdır. Kullanım sonucu oksijen oranı azalmış ve kirlenmiş (halı, elbise tüyü, parfüm, ter kokusu vs.) hava atmosfere atılır, yerine dışarıdan, yüksek oksijenli ve kirlenmemiş (gerekli filtre sistemlerinden geçirilerek) taze hava alınır. İnsan sağlığının ve verimliliğinin en önemli koşullarından birisi budur. Kirli havanın dış ortama atılması ve dış ortamdan alınan taze havanın filtrelenmesi, zararlı maddelerden arındırılması, istenilen sıcaklık ve nem değerlerine getirilerek iç ortama verilmesi havalandırma sisteminin kapsamındadır.

 

6- Güneş Enerjisi Tesisatı

 

7- Doğalgaz Tesisatı

Evlerimizde, sanayi tesislerinde ve iş yerlerinde kullanılan doğalgaz zehirli olmayan, renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Bu doğrultuda doğalgaz kullanımının güvenli ve kontrollü bir şekilde yapılabilmesi işlemidir.

 

8- Asansör Tesisatı

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır. Bu doğrultuda hidrolik, makine daireli ve makine dairesiz asansörler dizayn edilmiş ve sistemin çalışabilirliği ve güvenliği açısından asansör tesisatı altında yürütülmektedir.

 

9- Basınçlı Hava Tesisatı

Basınçlı hava tesisatı, endüstriyel tesislerde kullanılır. Makineler için gerekli hava, basınçlı olarak tesisata verilir ve borular ile kullanım alanındaki makinelere götürülür. Basınçlı hava tesisatının elemanları; kompresör, filtre, kurutucu, hava deposu ve tesisat boru ve armatürleridir.

 

10- Medikal Gaz Tesisatı

Sağlık tesislerinde ameliyathane, doğumhane, müdahale odaları gibi cerrahi operasyon yapılan bölümler ile yoğun bakım, reanimasyon servisi, hasta odaları gibi bakım, tedavi alanlarında ve cerrahi aletleri çalıştırmak için medikal gazlar kullanılmaktadır. Bu gazları kullanım noktaları olan uç birimlere kadar dağıtan borulama sistemine medikal gaz tesisatı, bu noktalarda vakum sağlamak için yapılan sisteme medikal vakum tesisatı ve operasyon odaları ile uyutma, uyanma odalarında anestezi gazlarını uzaklaştırmak için yapılan sisteme anestetik atık gaz tesisatı denilmektedir.

 

11- Çamaşırhane ve Mutfak Tesisatı

Mutfak ve çamaşırhanelerde kullanılan davlumbaz, eksoz sistemleri, makine montaj ve demontajlarının yapılması, kullanım suyu ve pissu hatlarını çekilmesi ve hijyen kurallarının belirlenmesi işlemidir.

 

12- Buhar, Kondends, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatı

Isıtma, soğutma ve su temini işlemi için yüksek sıcaklıklarda kullanılan farklı akışkanlar ile ilgili tesisat şekilleridir.

 

13- Havuz Tesisatı

Yüzme havuzları ve süs havuzlarında filitreleme, dezenfeksiyon, su ısıtma sistemleri gibi konuları içerir.

 

14- Mekanik Otomasyon

Modern yapılarda çalışmakta olan elektrikli sistemlerin otomatikeştirilmesi için yapılan yazılımsal ve donanımsal işleri kapsayan bir kavram olarak görülebilir.

 

15- Fenni Muayene

Tesisat imalatlarının proje, ilgili standart ve yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmasını takip eden, maliyet konuları ile ilgili teknik verileri koordine eden ve yapının kullanıma uygunluğunu belirleyen tesisat alanıdır.


Tesisat Nedir?

 

Tesisat kelime anlamı, Türk Dil Kurumu’na göre belli bir işin sağlanmasına yardım eden araçların uygun yerlere döşenmesi veya döşenen bu araçların tümü, döşem, donanım demektir. Genel anlamda ise inşaat işlerinde makine ve elektrik mühendisliğinin alanlarına giren tesisat işleri olarak adlandırılır.

Tesisat çeşitleri ise birbiriyle birçok konuda bağıntılı olarak mekanik tesisat ve elektrik tesisatı olarak ikiye ayırabiliriz. Kısaca mekanik ve elektrik tesisatı alt dalları ile ilgili bilgi verelim;

 

  

Elektrik Tesisatı Alanları

Elektrik Tesisatı

1- Güç dağıtım tesisatı;

Alçak gerilim güç dağıtımı, Priz tesisatı, Mekanik tesisat için güç dağıtımı – motor beslemeleri alt başlıklarından oluşmaktadır.

2- Yedek güç sistemleri;

Dizel – jeneratör grubu, Kesintisiz güç kaynağı, Merkezi akümülatör grubu ile ilgili sistem dizaynları kapsamaktadır.

3- Aydınlatma;

Genel aydınlatma, Çıkış/bilgi/yönlendirme aydınlatması, Acil durum aydınlatması, Dış aydınlatma (çevre aydınlatması), Özel aydınlatma, Aydınlatma kontrolü – karartma gibi konular ile ilgilidir.

4- Reaktif güç kompanzasyonu

5- Koruma sistemleri;

Topraklama tesisi, Yıldırımdan koruma sistemi, Aşırı gerilimden koruma, Aşırı akımdan koruma, Artık akım koruması, Dolaylı dokunmaya karşı koruma sistemleri olarak ayrılabilir.

6- İletişim sistemleri;

Telefon, Bilgi iletişim ağı, TV sistemleri, Müzik yayın – anons sistemi, Çağrı sistemi, Merkezi saat sistemi, Intercom sistemleridir.

7- Yangın algılama ve alarm sistemleri

8- Güvenlik sistemleri;

Kapalı devre TV sistemi, Hırsız alarm sistemleri, Geçiş kontrol sistemi, Elektronik bekçi tur ve kontrol sistemi, Gaz algılama sistemi, Su basması algılama ve alarm sistemi konuları ile ilgilidir.

9- Özel sistemler;

Kongre – konferans sistemleri, Simültane tercüme sistemi, Ses ve görüntü sistemleri, Tıbbi çağrı sistemleri, Elektronik sıra çağrı sistemleri, Bilgi (informasyon) sistemleri, Bina otomasyon sistemleri, Yapısal kablolama gibi farklı sistem türlerini oluşturur.

 

elektrik tesisatelektrik tesisatımekanik tesisatMekanik Tesisat ForumutesisatTesisat ÇeşitleriTesisat ForumuTesisat MalzemeleriTesisat NedirTesisat TeknolojisiTesisatçı

 

Mekanik Tesisat Nedir? Mekanik Tesisat Projeleri Nelerdir?

 

Mekanik Tesisat inşaat işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünüdür. Makine mühendisliğinin etkinlik alanına giren mühendislik dalıdır.

 

Bunu insanlardaki atardamar sistemine benzetebiliriz. Vücudumuzu kaplayan derimizi binanın dış cephesine, kemiklerimizi de binanın kolon ve kirişlerine benzetirsek; vücudumuzda dolaşan ve bir sistem oluşturan damarlara da mekanik tesisat diyebiliriz.

 

Mekanik Tesisat Hizmetleri ve Yaşanabilir Yapılar

Mekanik tesisat tasarım hizmetlerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

– Isıtma Tesisatı

– Sıhhi Tesisat

– Yangın Tesisatı

– Klima Tesisatı

– Havalandırma Tesisatı

– Güneş Enerjisi Tesisatı

– Doğalgaz Tesisatı

– Asansör Tesisatı

– Basınçlı Hava Tesisatı

– Medikal Gaz Tesisatı

– Çamaşırhane ve Mutfak Tesisatı

– Buhar, Kondends, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatı

– Havuz Tesisatı

– Mekanik Otomasyon

– Fenni Muayene

 

Yapı ve tesislerin diğer mekanik ve her türlü ısı donanımı ile ilgili plan, proje, resim, hesap ve ihale dosyasının hazırlanması ve bunların uygulanması ile ilgili her türlü teknik denetim ve kontrollük hizmetlerinin kanun ve yönetmeliklere, tekniğin ve mesleğin genel ilke ve çıkarlarına uygun olarak uyum ve birlik içinde yapılmasıdır.

 

Mekanik tesisat projelendirme, müşavirlik veya kontrol işi yapan mühendisler yaşanabilir yapılar için aşağıda belirtilen noktaları sağlayabilmelidir.

– Konforlu şartlar

– Fonksiyonellik

– Güvenilirlik

– Sağlamlık

– Uzun Ömür

– İleri teknolojiye uygunluk

– İlk yatırım için düşük maliyetler

– Uygulama kolaylığı

– Kullanım ve bakım kolaylığı

– Genişleme elverişlik

– Enerji tasarrufu

– Çevre hassasiyeti

– Teslim edilebilirlik

 

Mekanik tesisat sektöründe kullanılan bazı programlar;

– Autocad, Zwcad

– Microstation

– Microsoft Excel (Visual Basic)

– Revit Mep

– Magicad

– Omnicad

– AX3000

– Hourly Analysis Program (Carrier Hap)

– MTH

– E.Solution, Vrv Express, Lats Multiv

– Aladin Baca Programı

– TGUB, İzoder, MMO Yalıtım

 

Site Haritası
Hava Durumu
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam2
Toplam Ziyaret87264